BYGGEKUNST: Ny fast utstilling i Nasjonalmuseet ? Arkitektur

Hvordan har tenkningen omkring arkitektur utviklet seg de siste to hundre ?rene? Og hvordan har arkitektenes arbeidsmetoder og uttrykksformer preget og endret v?r arkitektoniske kultur og historie? Sp?rsm?lene stilles i den f?rste samlingsbaserte faste utstillingen som ?pner i Nasjonalmuseet ? Arkitektur 19. september.
Vi ?nsker pressen velkommen til pressevisning i ?BYGGEKUNST. Arkitektursamlingen fra 1830 til i dag? torsdag 18. september kl. 11.00. Adresse: Bankplassen 3. P?melding: [email protected] / tlf.: 469 501 02.

Utstillingen ?BYGGEKUNST. Arkitektursamlingen fra 1830 til i dag? presenterer et utvalg arkitektoniske ideer fra 1830-tallet fram til i dag. Materialet er hentet fra Nasjonalmuseets samling, som rommer flere hundre tusen tegninger og gjenstander. Noen av de utstilte arbeidene er en del av det norske bygningslandskapet, mens andre aldri forlot arkitektenes tegnebord.
Arkitektur begynner med ideer
Med materiale etter betydningsfulle arkitekter som Henrik Bull, Sverre Fehn, Harald Hals, Jan & Jon, Arne Korsmo, Magnus Poulsson, Sn?hetta og Erling Viksj?, utforsker den nye faste arkitekturutstillingen i Nasjonalmuseet sammenhenger mellom arkitekters ideer og arkitektur i realisert og bygget form.
? Arkitektur begynner med ideer: ? kunne se for seg muligheter, jobbe frem kreative l?sninger, og visualisere alt fra en liten bygningsdetalj til en hel by. Utstillingen tar opp dette aspektet ved arkitektur, og viser frem prosesser bak en rekke forskjellige bygningsideer, b?de realiserte og urealiserte, sier kurator for utstillingen, Jérémie McGowan.
Nye sammenhenger
Tegninger fra de siste to hundre ?renes arkitekturhistorie er stilt ut i mobile visningselementer langs veggen, som publikum selv kan skyve p? for ? skape nye historiske og stilistiske sammenhenger. Modeller er stilt ut p? arbeidsbord, der man ogs? kan leke seg med noen av arkitektenes redskaper ? skisseboken, tegnemaskinen og klosser til modellbygging.
Et idéarkiv fra 1900-tallet lever videre
Arkitekter henter inspirasjon fra verden rundt seg. Inspirerende bilder og referanser samles over tid til ? bli en arkitekts personlige idéarkiv. Et viktig element i utstillingen er inspirasjonskisten til arkitektkontoret Bjercke og Eliassen (1914?60). Kisten inneholder mer enn 1 600 postkort, grafiske trykk og fotografier fra Norge, Skandinavia og Europa. Noen har arkitektene samlet selv, andre fikk de tilsendt fra venner og kolleger.
Kisten inng?r i en interaktiv installasjon hvor publikums egne bilder, delt via Instagram, vises sammen med deler av arkitektenes inspirasjonsmateriale. M?let er at de bes?kendes fotografier vil sette det historiske materialet inn i nye sammenhenger, og bidra til at innholdet i kisten lever videre.
En visjon?r bymodell
Sentralt i utstillingen er en 34 kvadratmeter stor bymodell. I 1923 begynte arbeidet med en stor gipsmodell av Oslo, ledet av arkitekten og byplanleggeren Harald Hals. Modellen sto ferdig i 1930, men ble revidert flere ganger fram mot 1940. Modellen er like mye fiksjon som fakta. Den blander sammen bruddstykker av en eksisterende historisk by med forslag til fremtidige gater, bygninger og nabolag. Hals? modell vises i Ulltveit-Moe-paviljongen t.o.m. desember 2014.
Arrangementer
Utstillingen har et rikt arrangementsprogram, blant annet serien Hals spesial, der flere kjente byplanleggingseksperter inviterer til spesialomvisninger med utgangspunkt i Hals? Oslo-modell. Museet inviterer ogs? til en rekke familieomvisninger etterfulgt av aktiviteter i atelieret. Ogs? her er det fokus p? byplanlegging, med utgangspunkt i ?Byplansjefene? et utstillings- og formidlingsopplegg utviklet av arkitektkontoret Brendeland og Kristoffersen i samarbeid med Nasjonalmuseet. Se hele arrangementsprogrammet her.

Mer informasjon
Eva Engeset, pressekontakt, [email protected] / tlf.: 469 501 02.
Nina Berre, avdelingsdirekt?r arkitektur, [email protected] / tlf.: 901 07 912.

Nasjonalmuseet – Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

7100

Authors
Top